Bildbomb Siem Reap


Bildbomb Sihanoukville

Cole hittade sin alskling under ett restaurangbesok fyllt med terrarier
Dom hade aven en liten alligator
Ett riktigt premiarfoto med kamerahuset! En halvdalig dock.

Resrutten andrad pga oversvamningarna i Bangkok

Ingen av er har direkt missat alla artiklar gallande oversvamningarna i Bangkok.
UD har ratt svenskar att inte aka dit da det forvantas bli varre. Min tanke var att aka till Bangkok med tag nasta vecka. Jag har sett fram emot att se Bangkok under min resa aven om jag bara planerade ett fatal dagar. Men jag vill att ni, min familj och mina vanner, ska veta att jag inte tanker ta nagra onodiga risker. Darfor har jag bestamt att skippa Bangkok helt och hallet och istallet flyga direkt till sodra Thailand harifran Siem Reap.

Sihanoukville my love

Vad ska jag skriva om Sihanoukville? Det forsta jag kan komma pa ar att den lilla staden var sa fantastisk sa att det nastan ar obeskrivligt.
12 kr natten for ett dorm med 24 baddar mitt i smeten, frukost bestaende av musli, fruktsallad och reggaemusik, enorm gemenskap mellan personalen i alla barer runtomkring. Biljard, varrullar och godaste baileys-drinken pa favorithaket Monkey Republic. Storsta bucketen pa populara JJ'bar, vita strander, turkost vatten, snorkling, chill, fried rice for 6 kr, goa mannisk....
Hur tusan kunde jag lamna det stallet efter "bara" en vecka?!
For jo, det gjorde jag. Satte mig pa en sovbuss i 10 timmar som rentav var den galnaste bussturen jag haft i Kambodja (fattar ni? den slar tom punkan nar vi var pavag till phnom penh och 4 timmars kambodjansk kareoke nar vi akte till sihanoukville).
Kom fram till Siem Reap i morse och strax utanfor vantar maktiga Angkor Wat pa mitt besok!

Hoppsan...

Finns en mycket god anledning till varfor jag inte uppdaterat pa ett tag.
Jag fullkomligt ALSKAR Kambodjas smultronstalle Sihanoukville<3

Bildbomb Toul Sleng & "killing fields"



Minnesmonument

Toul Sleng och "killing fields" i Kambodja

Dags for lite update antar jag!
Att aka buss i 20 timmar till 4000 islands gick mycket smidigare an vad jag trodde. Men det var destinationen som nastan gjorde oss gratfardiga. Att ga barfota i lera (och troligtvis godsel) i osregn var ingen hojdare, och inte heller att bo i en bungalow som vilken sekund som helst kunde rasa ihop i floden. Sa efter bara ett par timmar senare spontankopte vi bussbiljett till Kambodja och akte morgonen darpa.
Efter 11 timmar inkluderat arga spanjorer, 3 timmar vantan vid gransen i regn och punka sa kom vi till slut fram till huvudstaden Phnom Penh.
Efter bara 2 dagar har jag fatt starka intryck av Kambodja. Mycket av maten men ocksa av historia.
Jag besokte idag Toul Sleng som var ett fangelse under 1975-79 dar manga kambodjaner torterades till dods av de roda khmererna. I fangelset fanns tortyrredskapen kvar, hundratals fotografier over offren, information om ledaren Pol Pot men ocksa egna berattelser av fangarna som overlevde. Det var bara sju stycken. Utanfor satt till och med en av de overlevande for att svara pa fragor.
Efter Toul Sleng fangelset tog vi en tuk tuk och akte till "killing fields" 14 km utanfor Phnom Penh dar man fann massgravar i borjan pa 80 talet. Offren torterades och mordades med enkla bonderedskap som bambukapp, yxor och knivar som man anvande pa risfalten. Varfor? For att kulor till vapen var for dyrt. Det var en mycket konstig och obehaglig kansla att ga runt daromkring pa den vackra platsen i vetskap om hur morkt forflutet det hade. Det mest obehagliga var att det inte var sa lange sedan.
Det varsta under turen var nar jag kom fram till ett stort trad och sag skylten "the killing tree". Under de roda khmerernas styre anvandes tradet till att krossa skallarna pa barn genom att halla dom i fotterna och svinga dom mot tradet. Att barn och tonaringar mordades berodde pa att roda khmererna inte ville riskera att dom skulle hamnas sina familjemedlemmar. Hur fan sjukt ar inte det?! pa 70 talet! Lite mer an 10 ar innan jag foddes!
Som ni marker lite blev jag valdigt berord av vad jag sett och lart mig idag.
Aker ni till Phnom Penh sa ar dessa tva stallen ett maste!

Annu en bussresa i Laos

Jag utmanar mig sjalv om 3 timmar da jag aterigen tanker satta mig pa en buss och aka igenom hela landet, dvs minst 20 timmar, men nu ar aksjuketabletter inkopta!

Vad har jag att saga om Vang Vieng?
Backpackerstaden som vaknar pa eftermiddagen. Backpackers som satter sig i tuben (stor uppblasbar ring) och aker pa floden. Backpackers som blir inhavade med snoren till barerna langs floden. Backpackers som aldrig kan lamna tillbaka tuben i tid och darmed forlorar depositionen. Backpackers som dagen efter satter sig vid vilken restaurang som helst. Det spelar ingen roll vilken restaurang backpackern gar till, for backpackern hamnar alltid i klistret med att titta timtals pa vanner och dricka en hel del frascha fruitshakes som kostar 3 kr.

Aker du till Vang Vieng ar du garanterad en hel del vanneravsnitt samt en del avsnitt av family guy och en massa buckets.
Dessutom ar du garanterad att fa nya vanner har!

Vang Vieng ar ett maste i Laos.
Men nu lamnar vi det for 4000 islands som ligger i sodra Laos.

 



En bussresa i Laos

Kurvor, kurvor, kurvor, gropar pa vagen, ihoptryckt ryggrad och en massa hons med kycklingar.
I sex timmar.

Det ar en bra sammanfattning om hur en bussresa kan vara fran Luang Prabang till Vang Vieng.
For forsta gangen pa valdigt lange lyckades jag bli aksjuk.
Nu har jag en ny erfarenhet gallande bussar och jag forstar varfor jag tillsagd av manga att undvika buss i Laos sa mycket som mojligt. Samtidigt tror jag att det ar valdigt latt att fa korkort i Laos. Det ar nog bara ett muntligt forhor inkluderat dessa fragor.


"Kan du gasa?"
"Kan du tvarbromsa nar det kommer gropar?"
"Kan du fa passagerare kanna sig som trasdockor?"
"Gar det bra att kora pa motsatt korfalt?"

Du svarade ja pa alla. Grattis till korkortet!



Nagot som gjorde turen en smula haftig var den fantastiska utsikten vi hade. Det labbigaste var dock nar vi sag en kalv bli pakord.. Den reste sig upp snabbt och knallade vidare men da Becka var saker pa att den skulle do av inre blodningar sa har den sakert redan blivit en wallenbergare i Sverige.

Men nu ar vi i Vang Vieng och vi lar stanna har ett par dagar innan det ar dags att dra vidare mot huvudstaden Vientiane.

Stephanie

Bildbomb Luang Prabang





omedveten supercykelpose

snyggaste(?) brannan fick man ocksa under cykelturen









Soluppgang

Sen fick vi se munkar:D



Har at jag dom goaste varrullarna i varlden...och jag tycker inte ens om varrullar!


Luang Prabang

Efter kaotiska dagar fyllda med mopeder, forfoljande frukttanter och en tyfon  lamnade vi Hanoi med flyg for att en timme senare komma fram till lugna Luang Prabang, Laos.

Den lilla staden hade den minsta flygplats jag nagonsin sett och istallet for det traditionella kala intrycket av en flygplats fick man en mysighetskansla av deras sma bas i tra vid passkontrollen.

Luang Prabang ar en stad som inte har ord for stress (lika mycket som vietnameserna inte hade ord for vajningsplikt). Allt osar ett lugn och det som bryter tystnaden nar man gar omkring ar "tuk tuk? tuk tuk?".

Visst att det ar forarnas jobb att fa kunder som vill aka i deras tuk tuks, men vad vi inte kunde forsta igar var nar dom ropade tuk tuk nonstop nar vi akte forbi...med cykel.(by the way, roven gor ratt ont da vi cyklade ett bra antal mil)

I morse innan soluppgangen gick vi en hel del trappor upp till Luang Prabangs storsta tempel. Det var kolsvart ute och det lat som om naturen hade sin morgonkor. Tupparna gal sa det ekade och ett par grodor gjorde laten i takt och en och annan fladdermus kunde flyga forbi och skrika. Soluppgangen kunde ha blivit mer fantastisk om det inte hade varit mulet sa jag funderar pa att ga upp kl 5 imorgon igen och ge det en ny chans.

Nar det galler bilder har jag varit ratt kass de senaste dagarna, men jag haller pa for fullt just nu sa imorgon lar det komma en bildbomb;)

Hade gott alla dar hemma!


....Tuk tuk?

Google Chrome

Folk verkar ha haft problem med bloggsidan sa tipset ar: ladda ner Google Chrome.

Har det finfint i Laos och lugnet efter Hanoi har inte gett mig motivation att blogga nagot om min nuvarande plats:P Men hang inte lapp! Det kommer sa smaningom!

RSS 2.0