Get well Justin!

Det här inlägget tillägnas min och Niklas tyska vän Justin som blev attackerad av två dingos på Fraser Island för några dagar sen. Vi träffade honom i februari på Barossa Backpackers och han har alltid varit en väldigt go och fin grabb!
Han har informerat att han är i goda händer!
Krya på dig Justin!

Inatt blir det Fiji!!

Vid midnatt kommer vårt plan lyfta mot Fiji och vi är sååååå taggade!
Nu ska jag köpa frimärken och skicka iväg vykort jag skrev i april då jag var kvar i south australia...

Manta Ray Island

Har man sett på maken. Det finns en Fijiansk ö som heter Manta Ray Island! Och jag behöver inte ens skriva vilka möjligheter man kan få runt den ön! Jag är så nöjd över att ha fått se manta rays trots att jag inte var i vattnet när dom dök upp men drömmen om att få se dom på nära håll har inte slocknat. Imorgon åker jag till Fiji och det är i mitten på säsongen för manta rays! Ännu en gång hoppas jag på att få simma med ett av havets vackraste varelser innan jag åker hem.

Bildbomb- Fraser Island

Som sagt gjorde vi en tvådagarstur till
världens största sandö Fraser Island och här kommer bilderna!
Våran tuffa buss!
Red Canyon, bara sand!
Fraser Island-dingos är den mest renrasiga i landet
Maheno vraket...
..Fast vissa spelade hellre i sanden;)
Jag och Niklas var för svenska för att gå bakom skylten
Dingos! Taget igenom en immig bussruta.
Promenad i regnskogen för att bland annat se "Invisible Lake"

Första intrycket av Brisbane

Jag har hört många blandade åsikter om Brisbane. Det är inte värt ett besök, det är fantastiskt, det är svintråkigt efter 2 dagar. Har hunnit med 3 dagar här och totalt blir det ca 4 dagar till. Änsålänge gillar jag staden. På nåt sätt känns den som en europeisk New York och det känns väldigt luftigt!
Men första dagen här var rent skrattretande.
Vårt flyg från Cairns hade tagit 2 timmar och vi planerade att vara på plats vid hostelet 1 timme efter landningen. Vi spenderade totalt 3 timmar på flygplatsen.

Sedan sent på kvällen efter att ha packat klart lilla ryggan inför Fraser Island så fick jag släpa stora ryggan till ett annat hostel för förvaring bara för att kl 21 receptionisten inte dök upp på jobbet och jag inte hade möjlighet att låsa in väskan på hostlet vi bodde på.

Att istället få en ursäkt av managern så fick vi bara extrem oproffsig attityd a la Derry i Barossa. När vi också berättade att kortläsarn in till hostelet inte fungerade fick vi bara höra att "Det ska inte vara nåt fel på den."

Efter Fraser Island var vi tvungna att bo på samma hostel men då vi hade klagat fick vi ett kort som skulle ge oss två middagar gratis! Att käka go rumpstek med mos och en stor cider för noll spänn var ingen dålig grej.

Så Brisbane är trots allt godkänt. Tyvärr inte jättevarmt men ändå tillräckligt för att inte ta skinnjackan;)

Att dyka Fredagen den 13

Mitt första dyk på över ett halvår och det dyket skulle inträffa den 13 juli, en fredag. Det var dags att upptäcka barriärrevet på allvar och presentera det för Niklas. Att åka ut dit den trettonde visade sig vara en riktig turdag!
Innan vi ens hade hunnit fram till revet blev en stor dröm uppfylld, att få se valar! På vägen fick vi bevittna 3 stycken enorma knölvalar.


Att sen bara ta på sig BC-västen och syrgastuberna för att hoppa ner i vattnet var en underbar känsla. Och där under dyk nummer 15 fick jag äntligen se min första haj. En liten sådan, men det var ju en haj;)

Och inte blev jag missnöjd över att se en sköldpadda och simma efter den i 10 minuter och jag fick även upptäcka mysigheten att hålla i en sjögurka! Eftersom jag har certifikat och Niklas gjorde introdyk så var vi inte samma grupper men tydligen blev han frälst och var riktigt nöjd över att se sin favoritfisk, drakfisk.

Efter våra två dyk var det dags att dra sig tillbaka men båten blev stillastående en lång stund då vi fick se andra djur. Där, efter en sån lång tids väntan, fick jag äntligen se mina manta rays. En ganska ironisk känsla av att dom kom fram 15 min efter jag simmade upp till ytan igen, men trots deras 2 små meter i vingbredd så var det magiskt att äntligen få se dom. Inte långt senare skrattade jag för full hals av ironi, för där kom plötlisgt ett gäng delfiner och simmade runt båten. För att inte tala om att vi såg knölvalarna igen på väg tillbaka till Cairns.

Det var underbart att få dyka igen och det var helt fantastiskt att få se så mycket!
Valar
Haj
Sköldpadda
Manta Ray
Delfiner

Återigen struntar jag i bildbomb och lägger in bidlerna från dagen här^^
Knölval!
Min första haj!
Sjögurkor är mysiga och jag ser ut som en man.
Sköldis!
Stingray (den typ av rocka som dödade Steve Irwin inte långt därifrån)
Att hälsa på clownfiskar är obligatoriskt i barriärrevet!
Manta ray!
Och så mera knölval när vi var påväg tillbaka till Cairns

Att återvända till Cairns (med bilder!)

Som de flesta vet var jag i Australien för 3 år sedan för att göra en 2½ månadresa längs östkusten och Nya Zeeland. Nya Zeeland tog 2 korta veckor av resan men östkusten blev aldrig av då jag och mina resekamrater stormtrivdes i Cairns.

Att återvända till den stad jag tyckte så mycket om drog med sig många blandade känslor. Först kändes det overkligt, sen blev jag lycklig, sen fick jag ångest över varför jag spenderade två månader i Melbourne istället för varma Cairns och efter det fick jag bara en naturlig känsla och att Cairns bara var den nya destinationen. Att flyga därifrån efter 6 dagar var lättare än jag förväntade mig.

Cairns var sig likt som när jag var där sist och självklart var jag tvungen att besöka ställena som väckte massa minnen. Hostlet Rosies (som nu bytt namn till Wodduck), Den konstgjorda lagunen och självklart puben Woolshed! Dessutom bodde jag också på hostlet Coronas där mina sista Australiennätter spenderades.
Och självklart kan man inte åka ifrån Cairns utan att ha dykt ute på revet, men det blir nästa inlägg;)
Kör ingen enskild bildbomb, utan bilder kommer redan här;)
Den obligatoriska suddiga bilden på Woolshed med den obligatoriska $8 rumpsteaken!
Rosies, som inte heter Rosies längre.
Gamla kära Woolshed
torget
Lagunen

Bildbomb- Darwin


Plötsligt ligger Fiji 2 dagar bort

Varit på plats i Brisbane ett par dagar och har till och med hunnit med en tvådagartur till Fraser Island men det kommer bli en bomb av massa inlägg innan dessa dagar! Har ju inte hunnit med inlägg om Cairns, dykning i barriärrevet osv. Galet helt galet.
Men för en stund sedan bokade jag ett dubbelrum på ett hostel som ligger på en Fijistrand och är rent av nöjd då ett dubbelrum för mig och Niklas kostar lika mycket som en natt i ett 8 bäddsrum per person.
Som sagt, en natt är bokad då vi inte vill spendera onödig lång tid i Nadi och nu håller jag på att ta reda på vilka öar som är mest värda ett besök under vår vecka i paradiset Fiji. Går sådär dock, för vi snackar ju 300 öar och prioriteringen ligger att hitta öar med fina stränder och bra dykning. Fast, det klart, Fiji har säkerligen goa stränder och dykningen överallt. Men ändå, lite frustrerande att inte hitta mycket.
Dock efter att ha läst om vad man kan se under ytan på Fiji så är min nya dröm hammarhaj! Vithaj må va farligt coola och det är lite synd att min ekonomi inte höll för att kunna göra cagediving här i Australien. Men hammarhaj ser ju så fräcka ut =D

Darwin

Darwin är en mysig stad värd att besöka och inte bara av året runt värmen, utan också för att det ligger i närheten av de kända nationalparkerna som Kakadu och Arnhem. Något som man inte kan förstå under besöket är hur mycket otur staden haft. Under andra världskriget bombades Darwin av samma japanska trupper som hade anfallit Pearl Harbour. Men något som värre drabbade staden var cyklonen Tracy som förstörde 90%  av de hem dom fanns. På nationalmuseet finns det före och efter bilder som faktiskt fick mig att tappa andan.

En annan grej som Darwin folket borde vara bittra över är att dom inte kan bada i havet utan att riskera livet, och Darwin är som sagt minst 30 grader året runt! Juli är den kallaste månaden och vi hade 28-35 grader om dagarna. Men tillbaka till havet. Varför inte kunna bada? Krokodiler, livsfarliga box jellyfish, scorpion fish, bluespotted octopus etc.

Dock finns det en lagun där flera nät ska hålla ute dessa saker (nja, krokodiler kanske inte hindras så mycket) så trots den begränsningen så kan man smaka havsvatten i Darwin!

Ca 40 min ifrån staden finns det många croc cruise companys och det vore dumt att åka till Australien och sumpa chansen att se en vild saltvattenkrokodil! Så klart vi gjorde det och en väg som gick igenom träsken var tom tillfälligt tillåtet att passera endast i bil då en stor krokodil hade synts till där några gånger. Så vi såg några fällor i vattnet men dock inte krokodilen. Men inte hängde iv läpp för det! För krokodiler fick vi allt se senare!


Bildbomb- Kata Tjuta och Uluru

Kata Tjuta
Uluru vid solnedgång
Och tur som vi hade lyckades vi pricka in fullmåne!

Bildbomb- Alice Springs

På reptilhuset fanns den gosiga goannan Frank
och en gosig taggig myspys-ödla
thorny devils
utsikt över Alice Springs centrum
Casinot Lasseters där scener av filmen Priscilla var inspelad
på Lasseters fanns också en mumsig tobleronedrink!

Bildbomb- Tågresan The Ghan

Tågresan började från Alice Springs!
Niklas visar sträckan Alice Springs-Darwin
Stannade till några timmar i Katherine
Typ enda bilden inifrån tåget...
En av många (och STORA) termitstackar längs vägen

Bildbomb- Melbourne

Dags att skärpa sig lite med bildbomberna tyckte jag så här börjas det igen!
Melbourne Gaol där kände Ned Kelly blev hängd
Sarah och Olivia. 2 goa Melbourne-brudar jag träffade på Bali
Åkte upp i sydklotets högsta byggnad, Eureka
Melbourne Central
80 Victoria Parade, min adress under 2 månadersvistelsen!

Tåget The Ghan

Varje gång jag frågat någon på en och annan resebyrå hur det är att åka tåg i Australien har jag bara fått en mindre grimas med kommentaren ”Tågen är inte bra där borta, jag rekommenderar buss.”


Men när jag läste om tåget The Ghan som går tvärs över landet från Adelaide till Darwin genom Alice Springs så hade jag svårt att tro att det skulle bli en ovärdig resa.


Sen jag läste om The Ghan så var jag helt säker på att uppleva det! Min tanke var att börja i Adelaide och åka upp till Darwin. Dessvärre fanns det inga biljetter kvar från Adelaide till Alice Springs så det var som sagt därför det fick bli ett dyrt direktflyg från Melbourne till Alice Springs. Men i torsdags var det dags att kliva på det 700 meter långa tåget och åka upp mot värmen. Med den billigaste biljetten i handen fick jag och Niklas våra ”Read Seats”. Sätena är precis likadana som vanligt tågsäte, bara att det går att fälla längre ner än ett säte på ett flygplan vilket var väldigt gött och benutrymmet var inte att klaga på heller!


Vi åkte ifrån Alice Springs kl 18 och kom fram till den lilla staden Katherine kl 9 dagen efter. Tanken var att strosa runt tills tåget skulle gå dom 5 sista timmarna till Darwin kl 13. Men istället står vi still i Katherine i nästan 3 timmar då ett godståg skulle åka förbi och det finns bara en tågräls.


Vi kommer till slut iväg och utsikten är fantastiskt trots att den sällan ändrades. Hela vägen består utsikten av torrt högt gräs,spinkiga träd och hundratals av termitnästen där vissa sträcker sig upp till 2.5 meter! Tyvärr inga kängururs eller kameler i sikte men en och annan bush brumby (vildhäst).


Även under turen är solnedgången inget att klaga på när himlen förvandlas till en oändlig regnbåge vart man än kollar.

Så min erfarenhet av The Ghan är något som jag jättegärna skulle vilja göra igen i framtiden, men då ska det bli tvärs över landet! Så om ni får rådet ”Åk inte tåg i Australien” så för guds skull, lita inte på det!


Uluru

Att betala 1500 för att sitta på en buss i 6 timmar för att åka och titta på en stor sten mitt öknen kanske låter galet men när man väl kommer fram inser man att det är värt det.

 


Uluru ligger mer eller mindre i mitten av Australien och är en mycket helig plats för aboriginerna. Men innan vi tog en närmre titt på det så åkte vi till Kata Tjuta som ligger 4 mil ifrån Uluru, vilket är galet då det ser ut att ligga kanske 15 min gångavstånd på kartor och tom fotografier.


Att gå för nära Kata Tjuta gör att magin försvinner lite och istället ersätts av tanken ”Jag står mitt bland stora stenar”. Men på avstånd ser det verkligen ut som att Kata Tjuta har formats och placerats av utomjordningar eller något. Det är svårt att inse att det är naturens egna verk.

Då Kata Tjuta såg häftigare ut på avstånd trodde jag att det skulle vara likadant när vi väl åkte till Uluru. På avstånd ser det verkligen som en slät och stor stenblock, men där blev det istället tvärt om. Vi gick en guidad tur runt en liten del av den enorma stenen och fick se gamla målningar som hade gjorts av aboriginer för länge sen. Vi fick gå till områden som hade varit samlingsplatser för kvinnor, barn och krigare och tom till en del som ska ha varit ”köket”. Mest intressant av allt var att få höra historierna aboriginerna hade haft i flera tusen år. Som tex historien om den stora ormen Liru som nu vilar i Uluru.


Vi fick också besöka ett kulturcenter där vi fick veta mer om aboriginska kvinnors roll, hur länge en walkabout håller på och varför de flera gånger bad nationalparkens besökare att inte klättra upp för Uluru.


Stenen är verkligen helig för dom och med tanke på att det fanns skyltar på vissa områden runt stenen om att det var heliga platser och att det inte var tillåtet att fota, så tycker jag att det är ett stort hyckleri att det var, trots aboriginernas vädjan, tillåtet att klättra uppför stenen.


Vid 17 tiden var det dags att åka längre ifrån Uluru och istället stanna till vid en utsiktsplats för att vänta in solnedgången med ett glas bubbel. Solnedgången gick väldigt snabbt och för varje sekund blev Uluru rödare och rödare, tills skuggan nådde den och gjorde den istället gråaktig. Men lika fantastiskt var det för ju längre solen gick ner, desto högre bakom Uluru steg fullmånen. Det var magiska minuter och det var helt fantastiskt att inte bara se Uluru ändra färg, utan att klaffa in en fullmåne också!

 


Hallå mums mums!!!

Jag vet då precis vad jag ska prova när jag kommer hem!!
...när det nu blir...

Alice Springs

Sov bara en timme inatt och kanske knappt en halvtimme på flyget men nu är vi här i Alice Springs! Solen skiner för fullt och då vi fick veta att det var 15 grader ute så planerade vi att skippa jackan, men nej, det är fruktansvärt kall luft här! 5 dagar bli vi här innan vi sätter oss på tåget mot Darwin så från och med fredag är det slut med 5 lager kläder tillsammans med vantar och halsduk.

RSS 2.0